Postage Stamp:
Nature protection: Rare fungi - Violet Coral (Clavaria zollingeri)
Use translation by Google Translate (no guarantee).
Commemorative postage stamp from the Nature protection stamp series dedicated to rare fungi depicting the Violet Coral (Clavaria zollingeri).
Original artwork(s):
Thematic description and context:
Kyjačik Zollingerov je kozmopolitne rozšírený druh huby patriaci do radu pečiarkotvaré (Agaricales). Bol pomenovaný po švajčiarskom botanikovi a mykológovi Heinrichovi Zollingerovi, ktorý sa v svojej vedeckej práci venoval rodu kyjačik (Clavaria). Plodnica vzhľadom pripomína malý rozkonárený kríček alebo koral. Tvorí ju niekoľko krehkých, rozvetvených, na špičke zaoblených konárikov s hladkým a suchým povrchom vyrastajúcich zo spoločnej bázy. Konáriky sú nápadné netradičným sfarbením v rôznych odtieňoch fialovej, od ružovo-, červeno- a hnedofialovej až po ametystovofialovú. Plodnice môžu vekom alebo vysušením svoje sýte sfarbenie strácať. Výška jednotlivých konárikov je 5 – 10 cm, hrúbka 2 – 6 mm. Plodnice sú bez chuti a výrazného zápachu. Výtrusy sú guľovité až mierne elipsovité, bielej farby. Hoci sú plodnice kyjačika Zollingerovho jedlé, vzhľadom na svoju vzácnosť a malé rozmery nemajú žiadny konzumný význam. Tento druh rastie solitérne alebo v skupinkách, v podmienkach strednej Európy väčšinou na lúkach a extenzívnych pasienkoch chudobných na živiny, taktiež v krovinách a na ich okrajoch, v machu alebo lístí. Je saprofyt, čiže rozkladá mŕtvu organickú hmotu. V Európe patrí medzi veľmi vzácne druhy, v mnohých krajinách je zaradený do národných Červených zoznamov makromycétov. Je jedným z indikátorov dlhodobo tradične kosených či extenzívne pasených nehnojených lúk a pasienkov, ktoré v Európe radíme k vzácnym biotopom. Na Slovensku bol tento druh prvýkrát objavený len v nedávnej dobe, v súčasnosti je známych asi 8 lokalít výskytu. Jeho lokality ohrozuje najmä sukcesia – postupné zarastanie lúk a pasienkov drevinami, ďalej premena trvalých trávnych porastov na ornú pôdu, ale aj zmena chemických vlastností pôdy vplyvom nadmerného hnojenia či intenzívnej pastvy.
Author (source) of the description: Milan Zajac